Dobrodošli u općinu Žminj

Žminj je gradić smješten u središtu istarskog poluotoka na spojnom položaju prema sedam prirodnih smjerova regionalnog povezivanja: prema Puljštini, Rovinjštini, Poreštini, Pazinštini, Labinštini, kao i prema Čepićkom polju i ušću Raše.

Iz gradića izlaze ceste na sve strane stvarajući tzv. paukovu mrežu koja povezuje 103 sela žminjštine. Putevi ne zaobilaze brojna polja i vrtove, šume i pašnjake koje je najzanimljivije obići pješačenjem ili biciklom. Priroda u Žminju je zaista prekrasna.

Šire područje Žminja zanimljivo je i po sve većem razvoju agroturizma i mogućnosti razvoja raznih oblika selektivnog turizma kao što je kulturni turizam, vjerski turizam, znanstveni turizam i rekreativni turizam.

Okolica Žminja poznata je po brojnim ruralnim objektima koji nude izvornu istarsku kuhinju i tradicionalni ugođaj. Stare istarske kuće i štancije preuređene su u objekte koji uz smještaj nude domaću istarsku kuhinju i dodir sa netaknutom prirodom.

Najveća pučka fešta u Žminju je Bartulja, koja kroz četiri dana u osmom mjesecu nudi, domaćim i stranim posjetiocima, širok program zabave, rekreacije i kulture.

U Žminju možete uz cestu, na puteljcima, livadama…uz suhoside ugledati malene kamene kućice zvane kažuni. Nekada su kažuni služili kao skloništa težaka od kiše i kao spremište alata i ubranih plodina.

Ukoliko ste odabrali Žminj kao mjesto vašeg odmora, sigurno nećete pogriješiti. Očekuje vas prekrasna priroda, gostoljubivi ljudi i ono najvažnije domaća kuhinja naših dragih nonica.