Ovogodišnja tradicionalna žminjska preduskrsna fešta „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće” ostat će ponajviše zapamćena po postavljanju svjetskog rekorda u najvećoj istarskoj pinci koju je ispekla Zdenka Jakus. Najveća pinca ikada bila je, pokazala je vaga, teška 43 kilograma, promjer joj je bio 70 centimetara a visina 23 centimetra.
Zdenka Jakus je već treći put postavila rekord u najvećoj pinci, a ovogodišnju, koja se punih devet sati pekla pod čerepnjon na ognjišću u agroturizmu obitelji Miličić u Paladnjakima, je umijesila od 22,5 kilograma brašna, 1,5 kilograma kvasca, 90 jaja (od čega 45 cijelih i 45 žumanjaka), 9 litara mlijeka, 4,5 litre kiselog vrhnja, 4,5 kilograma šećera, 750 grama soli, 1,8 kilograma rastopljenog maslaca, naribane korice od 23 limuna i 23 naranče, litre i pol ruma te 2,25 kilograma grožđica.
U bogatom programu održanom na placu Zad kaštela žminjske su domaćice demonstrirale kako se mijese i peku domaće pince, a trideswetak je domaćica iz cijele Istre sudjelovalo u tradicionalnom izboru 'najštabeleje pince i vazmenih kolači, i najlepčih pituranih jaji'. Po ocjeni komisije kojoj je predsjedavala Linda Juraković Žiganto, a članovi su joj bili još Sandra Živolić i Davor Šišović, prvo mjesto u natjecanju za najbolju pincu osvojila je Patricija Vidulin Ferlin, drugo mjesto je osvojila lanjska pobjednica Rozana Maretić, a treće mjesto pripalo je Liviji Milutinović. Pobjednica u kategoriji uskrsnih kolača je Darinka Tomišić, a za oslikana jaja prva je nagrada pripala Nadi Galant.
Sajmeni dio žminjske fešte bio je vrlo bogat, pogotovo namirnicama uobičajenima za istarski uskrsni doručak, poput tek ubranih šparuga i mladoga luka, zatim plećki odnosno špaleta i drugih suhomesnatih proizvoda, do kolača, rakija, sira, te naravno pinci i drugih uskrsnih delicija.
Chef Deniz Zembo iz pulskog restorana Amfiteatar ponudio je posjetiteljima žminjske fešte svoju autorsku nadgradnju tradicionalne uskrsne marende: fritaju s medvjeđim lukom uz špaletu kuhanu u vakuumu 12 sati na 65 stupnjeva, naravno uz mladi luk, a zanimljivo je da je polovica jaja za fritaju pripremljena također u vakuumu, a polovica u tavi.
U tradicionanoj uskrsnoj igri pičenja jaja sudjelovalo je 17 natjecatelja, a najsigurniju ruku imao je i špaletu kao nagradu za pobjedu osvojio Matija Brnelić. Kako je ovo bio prvo pičenje jaja nakon uvođenja eura umjesto kune, najpogodnijom kovanicom za gađanje jaja pokazala se ona od 50 centi, koja će sasvim dostojno zamijeniti dosad korištenu kovanicu od 2 kune.
Uz druženje, kušanje, guštanje, glazbu, natjecanje u pičenju jaja, zabavu i animaciju za djecu, pohvale kušanim pincama i razmjenu recepata protekla je još jedna žminjska fešta „Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće”, koja s mnogo entuzijazma afirmira i revitalizira običaje vezane uz tradicionalnu žminjsku i istarsku uskrsnu kuhinju.