Rovis je rođen u Žminju 1922. godine, a kao dijete ostaje bez roditelja te svoje djetinjstvo provodi sa stricom. Težak život imao je odmalena – kao dječak tuče kamen za obnovu cesta. Kao 25 – godišnjak odlazi u Trst gdje otvara malu trgovinu a kasnije odlazi u Brazil gdje vidi šansu u proizvodnji kave koju uvozi u Trst. Dugi niz godina vodio je pržionicu kave usred Trsta te osnovao brand Cremcaffé. Bio je veliki dobrotvor, pomagao je gdje je i kome je mogao. Iako se obogatio, nije zaboravio što znači biti gladan. Primo Rovis umro je 2014. godine kao 91 – godišnjak u Trstu. Zahvaljujući Rovisu danas mnogi Žminjci i Žminjke mogu uživati u ispijanju kave, no nekada je prava kava bila rezervirana samo za gospodu. Narod je u početcima konzumirao takozvani škandiel, kako u Žminju zovu ječam, koji se mlio na broštulinu – ručni mlinac za kavu. Nakon nekog vremena u domove mnogih Žminjci došla je Divka koja nastaje prženjem korijena cikorije i ječma. Nije bilo jutra bez Divke. Najpoznatiji žminjski recept glasio je – u veliku šalicu stavi se pola Divke, pola crnoga vina i cuker. U to bi se izmrvilo staroga kruha pa se supalo. I djeca su tražila takvu kavu, no ipak bi dobili manje crnoga vina. Mlijeka je bilo malo, budući su krave bile radne. Iako je danas grad nezamisliv bez kafića, nekada, ne tako davno, kavu se moglo popiti samo u svome domu. Možemo dakle zahvaliti Primo Rovisu na tome što je u naše krajeve donio ukusna zrnca kave bez kojih danas rijetko tko može zamisliti početak dana.
Aromu prave žminjske kave možete kušati u brojnim ugostiteljskim objektima u Žminju!