Mirjana Prgomet osvojila je prvo mjesto za najštabeleju pincu na prošlogodišnjoj manifestaciji "Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće". Recept donosimo u nastavku:
SASTOJCI:
1 kg brašna
8 dkg kvasca
20 dkg šećera
4 cijela jaja + 4 žutanjka
10 dkg maslaca
10 dkg domaće masti
2 dcl mlijeka
1 dcl ruma
Vanilin šećer
1 naranča (sok i naribana korica)
1 limun (sok i naribana korica)
20 dkg grožđica
Malo soli
Naranču i limun smrznemo i smrznuto naribamo (može i izmiksati svježe) i pomiješamo sa grožđicama i rumom i vanilin šećerom.
U brašno dodamo dignuti kvasac.
Jaja sa šećerom i mlijekom otopimo na pari i sve sastojke umiješamo u beašno. Umijesimo srednje mekano tijesto i ostavimo dizati otprilike 1 sat.
Premijesimo i dodamo omekšalu masnoću.
Ponovno pustimo dizati 2 sata. Najbolje je pustiti preko noći i ujutro premijesiti. Po potrebi dodati brašno.
Premijesiti – kad se digne premazati sa žutanjkom i prerezati u križ.
Peći 160 C – 90 min
Važno: svi sastojci moraju biti sobne temperature.